Metallográfiai vizsgáló tréning

Engineer,In,A,Factory,Is,Inspecting,A,Metal,Detail,Under

Képzés leírása

Találkozott-e már Ön is valamely fémből készült alkatrész vagy részegység rendeltetésszerű használat mellett anyaghiba vagy anyagfáradás nyomán bekövetkezett törésével, repedésével? Kellett-e valamely vevőjével kellemetlen eszmecserét folytatnia a termék valamely fém részegységének anyagminősége, esetleg az Ön által e tárgyban a vevő felé tett minőségi nyilatkozatok tartalmi nem megfelelősége okán? Okozott-e már Önnek fejfájást eldöntenie, vajon a beszállítója által Önnek átadott anyagvizsgálati adatok, információk köre és tartalma kellően megnyugtató-e ahhoz, hogy bízhasson a beszállított fémből készült elem, ill. alkatrész előírás szerinti teherviselő, rugalmassági és egyéb, a felhasznált fémet, mint magát az anyagot jellemző tényezőinek megfelelőségében?

Ha a fenti három kérdésből akárcsak egyre is igennel válaszolt, akkor bizonyosan felmerült már Önben a következő kérdések valamelyike is:

– Léteznek-e olyan anyagvizsgálati módszerek, melyekkel kideríthető egy adott fémből készült elem, ill. alkatrész anyagának minőségi előírásoknak való megfelelősége?

– Van-e mód egy adott fém alkatrész szerkezetének vizsgálatára mechanikai behatások nélkül, s ha igen, mit tudhatunk meg e vizsgálatokból?

– Mit lehet kideríteni roncsolásmentes illetve roncsolásos vizsgálati módszerekkel?

– Miként segíthetnek ezek a vizsgálatok az anyagminőség garantálásában, milyen költséggel és időfelhasználással járnak?

Háromnapos, elméleti és gyakorlati elemeket egyaránt tartalmazó képzésünk elsősorban a minőségbiztosítás, a beszállítói minőségbiztosítás, a beszerzés és a termékfejlesztés területein dolgozó, anyagvizsgálati ismeretekkel nem rendelkező szakembereknek szól, akik a képzés végére olyan ismeretek birtokába jutnak, melynek segítségével módjuk nyílik a saját minőségbiztosítási folyamataik felülvizsgálatára és azok szükség szerinti kiegészítésére anyagvizsgálati módszerekkel.

Tematika

1. nap:

Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat – elmélet

 • Fémek anyagszerkezettana
 • Bevezetés a kristályos szerkezetű anyagok világába
 • Állapotábrák (Fe-C), szövetszerkezetek, hőkezelések hatásai
 • Polimerek anyagszerkezettana
 • Bevezetés az amorf szerkezetű anyagok világába
 • Anyagvizsgálati eljárások: roncsolásmentes, roncsolásos, kémiai és metallográfiai vizsgálatok

2. nap:

Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat – vizsgálatok a gyakorlatban

 • Mintavételi elméletek, minták kimunkálása, minták beágyazása
 • Felületi előkészítés: módszerek (mechanikus, kémiai)
 • Felületi előkészítés: eszközök, anyagok
 • Optikai mikroszkópos vizsgálatok: elmélet (mikroszkópok felépítése, működési elve)
 • Vizsgálati eljárások laboratóriumi és külső helyszíni körülmények között

3. nap:

Optikai vizsgálatok a gyakorlatban, elektron-mikroszkópos vizsgálatok elmélete

 • Szövetszerkezetek kiértékelése
 • Alkatrészek károsodási formáinak megjelenése a szövetszerkezetben
 • Kúszási károsodás megfigyelése szövetszerkezeti változásokon keresztül
 • Hegesztett kötések makroszkopikus vizsgálata
 • Elektronmikroszkópos vizsgálatok: készülékismeret, vizsgálati eljárások
 • Felületi tulajdonságok: felületi keménység, érdesség

Gyakorlatorientált, intenzív képzési tevékenység, előadások, esettanulmányok és azok feldolgozása, csoportmunka, csoportonkénti prezentáció, írásos tananyag valamint egyéni felkészülés.

A képzés vizsgával zárul, amelyről a résztvevők 70%-os eredmény felett cégünk által regisztrált kétnyelvű tanúsítványt kapnak, 70%-os eredmény alatt részvételi igazolást állítunk ki részükre. Az eredménytelenül vizsgázóknak díjmentes lehetőséget biztosítunk a sikertelen vizsga pótlására.

Középfokú végzettség javasolt

Képzésünket olyan vállalkozásoknak ajánljuk, akik termelési vagy beszállítói láncuk bármely pontján olyan, fémből vagy fémötvözetből készült elemeket, ill. részegységeket állítanak, állíttatnak elő vagy használnak fel, mellyel kapcsolatban fontos az anyagminőség, de erre a meglévő minőségbiztosítási rendszerük, módszertanuk még nem tér ki, és emellett fontos a nem megfelelő anyagminőségből származó vevői reklamációk elkerülése, és ezért szeretné megismerni az anyagvizsgálat, mint módszertan alkalmazási lehetőségeit és értékteremtő képességét.

Ezt a képzést csak kihelyezett formában szervezzük. Kérje ajánlatunkat!

Ajánlatkérés

Vélemények

A korábbi résztvevők tapasztalatai és visszajelzései segíthetik a képzés minőségének és hatékonyságának felmérésében, valamint abban, hogy reális elvárásokkal vághasson neki a tanulásnak. Ezen vélemények alapján könnyebben dönthet, hogy a képzés megfelelő-e az igényeinek, és megfelelő erőfeszítést tehet a sikeres tanulás érdekében.

Képzéseinket kihelyezett formában is megszervezzük, akár teljes mértékben vállalatra szabva. Amennyiben kihelyezett képzést szeretne, kérjen ajánlatot!

Kapcsolattartók

Elsődleges

Kérjük, először nála érdeklődjön!

por 1024×1024
Pór Valéria
Tréning menedzser
Élelmiszeripar, Lean, Six sigma, Autóipar

Másodlagos

Amennyiben az elsődleges kapcsolattartót nem éri el.

pany 1024×1024
Pány Gabriella
Tréning menedzser
Autóipari és auditor képzések

Kapcsolódó képzéseink

Tekintse meg és válasszon hamarosan induló képzéseink közül!

Egyedi ajánlatkérés

Ajánlatkérés